• تهران،میدان انقلاب، رو به روی سینما بهمن، ابتدای منیری جاوید، ساختمان بهمن، طبقه 6، واحد 601
  • تلفن تماس :  021-66410432
  • tavanagostar@outlook.com
  • شنبه - چهارشنبه   9 صبح - 3 عصر

نوروتراپی: درمان اختلالات با آموزش مجدد مغز

هنوز تعدادی از اختلالات روانپزشکی، عصبی و سایر اختلالات مرتبط با مغز بدون درمان بسیار مؤثر وجود دارد. آیا نوروتراپی می تواند کلید درمان چنین بیماری هایی باشد؟ نوروتراپی، در حالی که هنوز در مراحل اولیه توسعه خود است، قبلاً در تغییر عملکرد مغز برای تسکین بیمارانی که از طیف وسیعی از اختلالات رنج می‌برند، اثربخشی نشان داده است. این مقاله وضعیت فعلی نوروتراپی   و همچنین تحقیقات امیدوارکننده برای کاربردهای بالقوه آینده را مورد بحث قرار خواهد داد.

نوروتراپی چیست؟

نوروتراپی به هر نوع نوروتکنولوژی با کاربرد درمانی اشاره دارد. اگرچه نوروتراپی ها عمدتاً هنوز در مرحله تحقیق و توسعه هستند و بیشتر به عنوان درمان های تجربی در محیط های بالینی استفاده می شوند، آنها قبلاً برای درمان طیف وسیعی از بیماری های روانی و عصبی اثربخشی نشان داده اند. 

نوروتراپی چگونه کار می کند؟

نوروتراپی شامل “سیم کشی مجدد” نورون ها برای بهبود عملکرد مغز است. کاربردهای رایج شامل مدیریت اختلالات خلقی، یادگیری شناختی و بهبود عملکرد، و مدیریت اعتیاد یا عادت است. 

نوروتراپی می تواند به روش های مختلفی عمل کند، از جمله موارد زیر:

  • درمان نورون: در صورت آسیب یا آسیب مغزی، نوروتراپی به دنبال بهبود سلول های آسیب دیده مغز است.
  • تحریک عصبی: تحریکی مانند الکتروشوک درمانی می تواند به احیای مدارهای غیرفعال یا مناطقی از مغز که برای بهبود عملکرد مغز نیاز به بازیابی عملکرد دارند، کمک کند. 
  • تعدیل عصبی: نوروتراپی با استفاده از تحریک عصبی، گاهی با نوروفیدبک ، برای کمک به تعدیل فعالیت در مغز یا سایر مناطق سیستم عصبی در پاسخ به سیگنال‌ها. 

هر یک از این روش های درمانی به دنبال کمک به سیم کشی مجدد مدارهای مغزی برای بهبود یا بازیابی عملکرد طبیعی مغز است. 

معمولاً در کجا از نوروتراپی استفاده می شود؟

پزشکان بالینی نوروتراپی شامل درمانگران، روانشناسان، روان درمانگران و پزشکان هستند. نوروتراپی معمولاً در مطب بالینی انجام می شود. اگر حالت نوروتراپی شامل تکنیک‌ها یا تمرین‌هایی باشد که بیمار به تنهایی تمرین کند، آن بخش روتین نوروتراپی می‌تواند در خانه بیمار انجام شود. 

چگونه نوروتراپی می تواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند

نوروتراپی به مغز بیمار آموزش می دهد تا الگوهای امواج مغزی طبیعی یا بهینه تری تولید کند. تعدادی از فناوری‌های عصبی با کاربردهای درمانی وجود دارند که به روش‌های مختلف به این هدف دست می‌یابند. 

به عنوان مثال، نوروفیدبک درمانی به سیم کشی مجدد فعالیت امواج مغزی از طریق تقویت مثبت کمک می کند. هنگامی که مغز بیمار فعالیت مطلوبی را تولید می کند، تقویت مثبت شروع می شود. وقتی امواج مغزی بهینه نباشند، تقویت مثبت متوقف خواهد شد. بیمار می‌تواند به تدریج مغز خود را برای فعالیت طبیعی‌تر مغز از طریق این شکل از درمان دوباره سیم‌کشی کند. 

چه عملکردهای خاصی از مغز می تواند مورد هدف قرار گیرد؟

بسیاری از اختلالات روانی مختلف با الگوهای خاصی از فعالیت مغز مشخص می شوند. با استفاده از نقشه برداری مغز و نوروفیدبک، پزشکان می توانند فعالیت مغزی بیمار را شناسایی کرده و به دنبال تغییر امواج مغزی به الگوی سالم تر باشند. 

اختلال در فعالیت مغز معمولاً نتیجه عدم تعادل امواج مغزی با فرکانس پایین و بالا است. بسیاری از اختلالات روانی ناشی از این عدم تعادل است. به عنوان مثال، افرادی که از اختلال کمبود توجه (ADD) یا اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD) رنج می برند، اغلب امواج مغزی با فرکانس پایین (تتا) بیش از حد دارند و امواج مغزی با فرکانس بالا (بتا) کافی در مناطق خاصی از قشر مغز ندارند. به طور مشابه، افرادی که از افسردگی رنج می برند ممکن است بیش از حد فعالیت امواج مغزی تتا در لوب های فرونتال داشته باشند. 

نوروتراپی می تواند عدم تعادل امواج مغزی را در مناطق خاصی از مغز با استفاده از تقویت مثبت برای کمک به تقویت فعالیت امواج مغزی طبیعی هدف قرار دهد. به عنوان مثال، نوروفیدبک می تواند فعالیت امواج مغزی را اندازه گیری کند، و هنگامی که بیمار از فعالیت امواج مغزی بهینه در مناطق هدف مغز استفاده می کند، تقویت مثبت را ارائه می دهد. 

چگونه می توان از نوروفیدبک برای درمان بیماری استفاده کرد؟

نوروفیدبک پرکاربردترین نوع نوروتراپی است. در طول درمان نوروفیدبک، حسگرهای الکتروانسفالوگرام (EEG) فعالیت مغزی بیمار را هنگام انجام یک تمرین ساده مانند یک بازی رایانه ای اندازه گیری می کنند. هنگامی که مغز بیمار فعالیت امواج مغزی بهینه را نشان می دهد، بازی یا سایر تمرینات شروع می شود. زمانی که فعالیت امواج مغزی کمتر بهینه باشد، تمرین متوقف می شود.

نوروفیدبک با پاداش دادن به مغز برای تولید فعالیت امواج مغزی بهینه به بیمار کمک می‌کند تا به طور شهودی شروع به استفاده از مدارهای مغزی بهینه برای سیم‌کشی مجدد مسیرهای عصبی کند. 

نوروتراپی برای مشکلات سلامتی دشوار

نوروتراپی یک چشم انداز هیجان انگیز برای بیمارانی است که با سایر اشکال درمان، درمانی موفقیت آمیز نداشته اند. اگرچه احتمالاً ده تا بیست سال دیگر به نوروتراپی های نسل بعدی باقی مانده است، نوروتراپی های فعلی در حال حاضر به افرادی کمک می کنند که در یافتن گزینه های درمانی مؤثر در جای دیگر شکست خورده اند. 

به چه شرایط سلامتی می توان با نوروفیدبک کمک کرد؟

نوروفیدبک نتایج مثبتی را برای افرادی که از ADD/ADHD و همچنین سایر اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و PTSD رنج می برند، ایجاد کرده است. 

نوروفیدبک همچنین در درمان اختلالات حرکتی مانند بیماری پارکینسون و دیستونی (گرفتگی عضلات) اثربخشی نشان داده است. 

یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که این شکل از نوروتراپی ممکن است برای کاهش علائمی مانند درد، خستگی، افسردگی و مشکلات خواب در بیماران سرطانی موثر باشد، اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. 

همچنین به نظر می رسد که نوروفیدبک برای درمان مشکلات متفرقه ای که بر کیفیت زندگی افراد تأثیر می گذارد، مانند عدم تمرکز و انگیزه، مشکلات خواب و مشکلات مدیریت خشم، با موفقیت استفاده شده است. 

مشاوره رایگان

آیا نوروتراپی برای شما مناسب است یا خیر؟

چگونه نوروتراپی می تواند به ناتوانی های شناختی، اختلالات یادگیری یا سایر مشکلات سلامتی کمک کند؟

اگرچه هنوز در مراحل اولیه است، نوروفیدبک برای ناتوانی های یادگیری موفقیت در چندین مطالعه کوچک را پیشنهاد کرده است. این نوروتراپی پتانسیلی دارد که در درمان مشکلات یادگیری مانند نارساخوانی و دیسکالکلیا مفید باشد. 

همچنین مطالعات متعددی در مورد بررسی نوروفیدبک برای کاهش شناختی مرتبط با سن انجام شده است. نشانگرهای EEG خاص با بیماری‌های شناختی مرتبط با سن مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل مرتبط هستند، بنابراین این مطالعات بر روی این موضوع تمرکز کرده‌اند که آیا این اشکال زوال شناختی را می‌توان با سیم‌کشی مجدد فعالیت مغز کاهش داد یا معکوس کرد. مطالعات در واقع بهبودهایی را در کاهش شناختی مرتبط با سن از طریق نوروفیدبک نشان داده‌اند. 

چگونه نوروتراپی برای درمان افسردگی موثر است؟

مطالعات متعدد، از جمله این مطالعه 2019 منتشر شده در مجله اختلالات عاطفی ، نشان داده اند که نوروفیدبک در کاهش علائم افسردگی موثر است . 

کسانی که از افسردگی و همچنین سایر اختلالات خلقی رنج می برند، معمولاً فعالیت امواج مغزی بالاتری را در ناحیه پیشانی راست مغز به جای ناحیه پیشانی چپ تجربه می کنند. محققان از این یافته برای هدف قرار دادن آن نواحی از مغز به منظور کاهش فعالیت در لوب پیشانی راست و افزایش امواج مغزی در ناحیه پیشانی چپ استفاده کرده‌اند. 

مطالعات کنترل‌شده متعدد نشان داده‌اند که استفاده از درمان نوروفیدبک برای آموزش مغز برای فعال‌تر شدن در ناحیه پیشانی چپ نسبت به سمت راست در کاهش علائم افسردگی مؤثر است.

نوروفیدبک همچنین در درمان سایر علائم اغلب مرتبط با افسردگی، مانند اضطراب، مشکلات خواب، و مشکلات تمرکز یا انگیزه موثر بوده است. 

نوروتراپی در مرکز تواناگستر

در مرکز تواناگستر ما علاوه بر خدمات پرستاری و آموزشی خدمات نوروتراپی و آموزش آن نیز ارائه میگردد.

نوروتراپی

دوره آموزش نوروتراپی

  • پس از پر کردن فرم همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس می گیرند.

مراکزی که به موسسه ما اعتماد کردند

Translate »